Ako si vybrať ten najlepší vreckový nôž
Posted by      12/02/2022 08:17:09     Zaujímavosti    Comments 0
Ako si vybrať ten najlepší vreckový nôž

Niekedy je jednoducho na nezaplatenie mať po ruke nôž. Asi každý sa už ocitol v situácii, keď mu malý pomocník s čepeľou chýbal. Preto je dobré nejaký mať za opaskom, vo vrecku či v ruksaku. Pri výbere kvalitného vreckového nožíka je však dobré dávať pozor na viacero detailov. Čo potrebujeme vedieť, aby sme si dokázali čo najvhodnejšie vybrať? 

Ako budem vreckový nôž využívať?

Je dobré sa vopred poriadne zamyslieť nad tým, ako nôž budete používať. Chodíte často na túry a občas sa vám hodí otvárač na konzervy, fľaše či niečo na krájanie? Alebo potrebujete malý nôž, ktorý by pohodlne zvládol prerezať aj stredne veľký konár? Rôzne nože sa lepšie hodia na rôzne úlohy. Preto vám aspoň približná predstava o tom, ako budete nôž využívať, veľmi pomôže pri výbere. A ak nemáte ani približnú predstavu, nasledujúce tipy vám určite pomôžulepšie sa rozhodnúť.

Pevná konštrukcia či zatvárací nôž?

Keďže si vyberáme vreckový nôž, očakávame od neho najmä prednosti ako malá váha a skladnosť. Preto hľadáme najmä zatvárací nôž. Pevné nože možno používať s väčšou silou. Pri zatváracích sa musíme pozrieť na mechanizmus zámku. Tenbráni čepeli v tom, aby sa pri používaní zatvorila. Pokiaľ sa nechystáte nôž podrobiť záťažovým testom, ale budete ho používať najmä pri opekaní v lese, stačí vám vyhnúť sa tým najslabším ako napríklad motýliky, ktorých mechanizmus poistky je už prekonaný. Treba mať však na pamäti bezpečnosť, ktorú poistka predstavuje. Taký chrbtový zámok, či vložkový systém sú už na lepšej úrovni. No aj tak musíme byť hlavne opatrní, aby sme si ponechali všetky prsty. Ak hľadáte nôž na potulky hustým lesom či rybačku a očakávate dlhodobú výdrž, alebo si jednoducho chcete vybrať to, čo považujete za najbezpečnejšie, treba si pri výbere potrpieť na kvalitu.

Aký štýl noža si môžem vybrať?

Štýl rozhoduje o vzhľade, no vplyv má aj na niektoré vlastnosti. Existujú dve hlavné kategórie dizajnu nožov:klasické a taktické. Klasické nože sa väčšinou otvárajú obojručne, nemusia mať zámok čepele, nemusia mať sponu (na vrecko či opasok) a väčšinou majú rúčku z dreva či z kosti. Taktické nože sa zasa otvárajú prevažne jednoručne, majú zámok čepele, väčšinou majú sponu a plastovú alebo kovovú. Taktické nože sú tak so svojím modernejším vzhľadom trochu praktickejším pomocníkom či darčekom s viacerými funkciami. Klasický nôž zasa ponúkne tradičnejší vzhľad. Pomôže v praxi, no môže byť aj pekným symbolickým darčekom.

Akú čepeľ si vybrať?  

Čepeľ robí nôž nožom a na výber máme hneď pri viacerých vlastnostiach: Počet čepelí, ostrie, dĺžka, tvar a materiál čepele. 

Pokiaľ budete nôž využívať hlavne na náročnejšie úlohy, ako je rezanie a sekanie dreva, alebo iných materiálov, je výhodnejšia jedna čepeľ. Nože s jednou čepeľou totiž skôr ponúknu väčšiu a pevnejšiu čepeľ. Ak hľadáte nôž, ktorý nezaberie veľa miesta a bude spoľahlivo a pohodlne rezať, napríklad pri zbere húb, jedna čepeľ je ideálna.

Vreckový nôž s viacerými čepeľami je trochu obratnejší. Dve či tri rôzne čepele dokážete efektívne využiť pri rôznych činnostiach. Spoľahlivosť a sila nemusí byť taká, akú môžete dosiahnuť s jednou čepeľou, no pri rezaní sa pohodlnejšie dokážete vysporiadať s viacerými materiálmi. Takže vás neprekvapí ani konár, ani textil.

Najrôznejšie úlohy zvládnu multifunkčné nože, alebo, ako týmto nožom hovoríme, švajčiarske vreckové nože. Vhodné sú pokiaľ nepotrebujete od svojho noža silu, ale prispôsobivosť. Bez problémov otvorí konzervu, fľašu, nakrája chlieb, natrie paštétu, prestrihne niť či lanko, poprípade opilníkuje nechty či dokonca uloží dôležité dáta na USB. Pritom máte na výber rôznych nástrojov na odlišných nožoch. Tak je to napríklad aj keď si človek vyberie vreckový nožík Victorinox. Multifunkčné nože sú rýchla pomoc pri rôznych drobných úlohách a nie je zbytočné ich pre istotu mať v aute či v príručnej taške.

Pri viacerých čepeliach si nemusíte väčšinou vyberať ani ostrie čepele, keďže ponúka oba typy: rovnú aj zúbkovanú. Pri jednej čepeli si potrebujeme vybrať. Rovná umožňuje lepšiu kontrolu, presnejšie a čistejšie rezy, no má nevýhody pri vláknitých materiáloch. Presne tam je lepšia zúbkovaná čepeľ. Tá sa lepšie popasuje aj s tvrdšími materiálmi, no na druhú stranu je mierne nemotornejšia a brúsenie je komplikovanejšie. A pokiaľ ide o brúsenie samotné, aj to je možné zvládnuť doma. Hoci niekedy je naozaj kvôli bezpečnosti spoľahnúť sa na profesionálov. 

Vybrať si môžete aj kombinovanú čepeľ. Spája výhody rovnej aj zúbkovanej čepele. Hoci brúsenie ostáva trochu náročnejšie, nôž dokáže presne rezať a zároveň aj píliť. Na druhú stranu zúbky na čepeli obmedzujú efektivitu pri sekaní rovnou časťou.  

Dĺžka čepele je už asi otázkou osobnej potreby alebo vkusu. No najkratšie nože nezvládnu všetky úlohy tak efektívne ako ich väčší kolegovia. Nože s dlhšou čepeľou zasa nemusia byť také skladné ako tie menšie. 

Tvar čepele opäť závisí od vlastnej potreby a vkusu. Pokiaľ nemáte konkrétne zámery s nožom, tak vám určite vystačí čepeľ na noži, ktorý si vyberiete. Ak si však chcete vybrať tvar čepele presne podľa činnosti, ktorú s ňou budete vykonávať, nie je na škodu dozvedieť sa viac o jednotlivých typoch.

Materiál čepele je trochu zložitejšia záležitosť, v ktorej hrá rolu mnoho faktorov – od využitého materiálu po výrobcu čepele. Nie vždy dokážete z noža zistiť, z akého konkrétneho typu ocele bol vyrobený (nestačí vedieť len či ide o nerezovú, chirurgickú oceľ či karbón). Ak nechcete investovať veľa a nedokážete sa dopátrať čísla typu ocele, netreba to s cenou zbytočne preháňať. Najväčšou istotou je však nájsť kvalitnévreckové nože v ponuke overených značiek a výrobcov. 

Ako si teda vyberiem kvalitný vreckový nožík? 

Ako sme už povedali, podľa toho na čo vreckový nôž potrebujeme. Ak chodievate často do lesa a občas chcete prerezať nejaký ten konár či pozbierať pár húb, taktický nôž s jednou čepeľou dobre poslúži, rovnako ako tradičný s jednou čepeľou. Pokiaľ si dáme pozor na materiál, alebo si vyberieme s ponuky overených výrobcov. Tým si nič nepokazíme aj keď potrebujeme multifunkčný nôž na posedenie či pobyt v prírode, víkendovku na chate, alebo ho chceme mať pre každý prípad v aute. Ak si chcete vybrať multifunkčný nôž s konkrétnymi nástrojmi, môžete si vybrať z dostupných možností podľa vlastnej potreby. Ak vyberáte darček, ktorý má byť klenotom výstavnej skrine, tak tradičný nôž sozdobenou čepeľou či rukoväťou určite veľmi poteší. Dokonca si môžete u nás dať naň čokoľvek vygravírovať, aby sa stal ešte lepším darčekom, alebo firemným predmetom. Prípadne si predtým, než sa definitívne rozhodnete ešte môžete nechať poradiť ako vybrať darček. Pokiaľ vyberáte nôž pre seba, už viete, aké máte možnosti a nad čím všetkým sa pri výbere treba zamyslieť.

 

Related Products

Leave a Reply